A szoptató anya étrendjét az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás alapelvei szabják meg. Naponta 4-5, esetleg 6 alkalommal étkezzen a mama, változatosan. Az étrend alapját a magas ásványianyag- és rosttartalmú, összetett szénhidrátokból álló teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldség- és főzelékfélék, gyümölcsök alkossák, melyet ki kell egészíteni sovány hússal, húskészítményekkel, hallal, tejjel és tejtermékekkel.
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!
Forrás: WEBBeteg
A szerző - Antal Emese - diatetikus, szociológus. Előadásának témái: a várandósság alatti változások, súlygyarapodás, a napi vitamin- és ásványi anyag szükséglet, illetve azok hiányának kockázatai, az esetlegesen bekövetkező károsodások, az étrend és az étrend-kiegészítők szerepe az utódokra a terhesség alatt.
Az előadás pdf formátumban itt letölthető!
Forrás: Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesületének honlapja (www.mekisz.hu)
Míg 30-40 évvel ezelőtt még "a 20 éveseké volt a világ", a nők nagy többsége 20. és 30. életéve között szülte meg első gyermekét, az ezredfordulóval ez megváltozott, ma már inkább a 30. év környékén döntenek a családok a gyeremekvállalás mellett. Ennek van előnye és hátránya, nagyobb odafigyelést, gondosságot igényel a jövendőbeli édesanya, az őt segítő egészségügyi szakemberek és a család részéről egyaránt. Összeállításunk az életkor szerepével kapcsolatos szakmai álláspontokat tartalmazó cikkeket ad közre.