influ 3Patikai munkánk során szerzett tapasztalatok alapján szeretnénk segítséget nyújtani a gyógyszertárunkba betérő (Szent Rókus Gyógyszertár), vagy az internetes boltunkban (rokuswebpatika.hu) vásárolni szándékozó betegeink számára talán az egyik leggyakoribb szezonális a tünettel kapcsolatban. Ez a köhögés. Sajnos úgy látjuk, hogy médiában reklámozott termékek elérik a céljukat, mert felhívják a figyelmet a termékre, vásárlásra ösztönöz, de az, hogy milyen esetben, milyen életkorban, egyszerre milyen más, akár nem receptköteles gyógyszerekkel együtt alkalmazhatók, már nem minden esetben egyértelmű. Legjobb példa: kérek egy ACC-t, mert lázas vagyok. (Az ACC-nek nincs lázcsillapító hatása)

Legfontosabb kiemelni, hogy a köhögés valamilyen betegségnek, vagy betegségcsoportnak a tünete.

Leggyakrabban felső légúti megbetegedés áll a háttérben, melyet valamilyen vírusos, vagy bakteriális fertőzés okoz, megfázás, influenza, súlyosabb esetben tüdőgyulladás. Kísérő tünet lehet a fejfájás, torokfájás, láz, orrfolyás, levertség, nehézlégzés, fulladás érzet. Köhögés lehet továbbá a tünete a COPD-nek, allergiának, asthmának, egyes gyógyszerek mellékhatásának (ACE-gátlók), bronchitisnek, pszichés problémának.

Mi a szezonális, felső légúti megbetegedéssel összefüggő köhögéssel kapcsolatban szeretnénk tanácsot adni.
Bármilyen is legyen a köhögés, elsősorban az azt kiváltó betegséget kell kezelni.

Rhinathiol kohogescsillapito szirup

 

- Improduktív köhögés. Nem jár köpetürítéssel, a beteget kimeríti, gátolja a mindennapi tevékenységben, az alvásban, mellkasi-rekeszi fájdalmat okoz. Ebben az esetben elkerülhetetlen valamilyen köhögéscsillapító alkalmazása. Ezek a készítmények a köhögési, illetve a köhögési reflexet kiváltó receptorok gátlása útján fejtik ki csillapító hatásukat. Pár nap használat után, ha a köhögés nem múlik, fel kell keresni az orvost. Ilyen patikában fellelhető készítmények: Rhinathiol tusso, Libexin, Robitussin antitussicum, Rhinathiol köhögéscsillapító szirup. Alkalmazhatók még továbbá enyhébb esetekben köhögéscsillapító cukorkák. Meddex Wick cukorka, Izlandi zuzmó cukorka, Herbalmed medical pasztilla, Pemetefű cukorka.

 

 

Mucopront szirup

- Hurutos köhögés: általában 2-3 napos improduktív-száraz köhögést követően jelentkezik. Jellegzetes hangú, bő köpetürítéssel jár. Ebben az esetben kell köptetőket alkalmazni, illetve sok folyadékot fogyasztani. Az, hogy hurutos köhögést nem szabad csillapítani, nem minden esetben igaz, de általánosságban elmondható, hogy nap közben köptetünk, ami elősegíti a váladék kiürülését a szerózus mirigysejteket stimulálásával, illetve a csillószőrök mozgási frekvenciájának növelésével, este pedig, ha szükséges csillapítjuk a köhögési ingert. Estére nyákoldókat ne alkalmazzunk, mert zavarni fogja a pihentető alvást. Ezen készítmények palettája igen széles. Fellelhető köztük tabletta: Ambroxol-Teva 30mg, pezsgőtabletta: ACC 600mg, granulátum: Fluimucil 200 mg,, szirup: Mucopront, cukorka: Musopront.

 

 Rhinathiol kopteto gyerekeknek- Csecsemők: 2 éves kor alatt, amennyiben köhögés lép fel, a gyermeket orvoshoz kell vinni. Minden nem receptköteles gyógyszer megjegyzi, hogy csak orvosi utasításra alkalmazható. Ennek az oka, hogy a csecsemők, különösen 1 éves kor alatt nem biztos, hogy a felköhögött váladékkal tudnak mit kezdeni, köhögési rohamot válthatunk ki náluk, nem jó otthoni-internetes diagnózis miatt Krupp alakulhat ki. Csecsemők-kisgyermekek esetén patikában készítendő oldatokat, szirupokat, esetleg légzéskönnyítő kúpokat szoktak vényre rendelni, pontosan meghatározott adagolással. Recept nélkül kapható készítmény hurutos köhögésre: Ambroxol-Teva szirup, Rhinathiol köptető gyermekeknek. Fellelhető köhögés csillapítók: Rhinathiol köhögéscsillapító gyermekeknek, Izlandi zuzmó szirup. 2 gyakran keresett termék, amely 12 év alatt nem alkalmazható: Erigon szirup, és a Kakukkfüves köptető. Leggyakrabban választott készítmények a Sinupret cseppek, illetve a Prospan szirup.
    

 Herbion borostyan

- Terheseknek, szoptatós kismamáknak: Sajnos nagyon szegényes az alkalmazható készítmények palettája, még a homeopátiás szerek esetében is ki kell hangsúlyozni, hogy csak orvosi mérlegelés mellett alkalmazhatók. Biztonsággal adható, patikában fellelhető készítmények: Herbal Swiss Hot Drink, Herbal Med Medical pasztilla, Herbion Borostyán 7mg/ml szirup, Bioeel szirup. Ezek mind gyógynövény tartalmú készítmények, csökkentik a köhögési ingert, a lokális gyulladást, és a torokfájást. Fontos, hogy sok folyadékot fogyasszunk és megnövelt dózisú c-vitamint vegyünk be.

 

 

Összefoglalva a kérdést: Majdnem minden típusú köhögésre, minden életkorban van megfelelő készítmény a patikába betérő betegeknek, azonban fontos pontos tájékoztatást adni a gyógyszerésznek arról, hogy ki, mióta és hogyan köhög, hány éves, van-e valamilyen alapbetegsége, szed-e esetleg valamilyen más gyógyszert, van-e gyógyszerallergiája. Így nem kell reklámokból megszerzett fél-információkra hagyatkoznunk, és a szakember az információkért cserébe a szükséges és megfelelő készítményt fogja felajánlani.

 

Egészségvédelem cikkeink

Facebook oldalunk

Patikánk itt található