virus2Az influenza vírusok már ellenállnak a hagyományos antibiotikumoknak – állítja egy japán tanulmány. Több eddig használt gyógyszer nem tudja felvenni a harcot a kórokozók ellen.
A japán orvosok 50 gyereket vizsgáltak meg, akik 2002 és 2003 között influenzával kerültek kórházba. Mindössze kilenc gyermeket védtek meg az új generációs antibiotikumok.


A kutatók vizsgálati eredményeiket a Lancet egészségügyi szakmai lapban jelentették meg.
Az eddig használt gyógyszerek a neuraminid gátlószerek csoportjába tartoznak és járványok esetén is ezeket használják.
Jelenleg ezek a gyógyszerek a leghatékonyabbak az influenza ellen. Megakadályozzák, hogy a vírusok egyik sejtből a másikba vándoroljanak, megfertőzzék az egészségeseket.
Azt eddig is tudták a kutatók, hogy az influenza vírusok egyre ellenállóbbá lesznek, de ennek a mértékét csak most pontosították kísérleteik segítségével.
A Tokiói egyetem orvosa dr. Maki Kiso és kollégái attól tartanak, hogy egy nagyobb járvány esetén komoly problémák merülhetnek fel.
Számos szakember szerint már régóta esedékes egy újabb világméretű influenzajárvány kirobbanása, ugyanis  a huszadik században háromszor is előfordult. Az 1918-as járvány 40 millió ember halálát okozta.
A tudósok felhívják a figyelmet arra, hogy sürgős, megelőző intézkedésekre és kutatásokra van szükség, hogy megelőzhessék hasonló méretű járványok kialakulását.

Cikkismertetés: Tóth Ilona szakújságíró
Forrása: news.bbc.co.uk

Facebook oldalunk

Patikánk itt található